IT-Ivars blogg

Min blogg om jobbet, hårdrock och en stor portion IT!

Allt behöver inte vara IT

Allmänt / 20 mars, 2018 / No Comments /

IT är någonting som finns i nästan allting numera, det där som kallas ”Internet of Things”. Det är en trend som jag inte är helt säker på hur jag ser på – det kan bli lite för mycket av det goda, liksom. Behöver verkligen precis ALLTING vara uppkopplat till internet? Är det ens önskvärt? Ibland tycker jag nog inte det, och önskar datt jag hade en korkad TV i stället för en smart, även om det är sant att smarta TV-apparater har stora fördelar och om jag gick tillbaka till en dum-TV så skulle jag säkert bli galen rätt så snabbt. Men det är bara en av alla de saker som blivit smarta, och fler är på gång. Jag tror nog att trenden kommer att vända, åtminstone delvis, när folk börjar fråga sig varför till exempel en lampa behöver vara uppkopplad mot nätet. Den fungerar nog lika bra ändå (och blir billigare).

Rejäla grejor
Det där med IT kan också kännas lite litet ibland i jämförelse med mer rejäla grejor. Vad är det då jag pratar om kanske någon undrar? Jo, jag tänker på maskiner. Rejäla maskiner, där inslaget av IT inte är så stort (även om det kryper in lite). Senaste konsultuppdraget var ute på en fabrik och där fanns det en massa häftiga saker att se. Jag vet inte om jag någonsin varit på en riktigt stor fabrik förut, så för mig var det en väldigt annorlunda upplevelse. Nu var det ju inte maskinparken jag skulle pyssla med, utan deras datasystem, som ärligt talat inte fungerade så bra. Trevligt när man känner att man faktiskt gör riktig nytta som IT-konsult. Ibland händer det att man får ett uppdrag där det visar det att det egentligen inte fanns så mycket att göra, men inte den här gången!

Cool installation
När jag var klar med konsultandet så stannade jag kvar ett tag och snackade – inga mer uppdrag den dagen och jag hade ändå tänkt att dra hem när jag var klar. Så jag stannade ett tag för att snacka, kolla in maskiner och vara i vägen i största allmänhet, även om det inte var någon som klagade. Tvärtom så verkade de tycka det var kul att berätta om de olika maskinerna. Jag lärde mig en hel massa, måste jag säga, om saker jag aldrig riktigt tänkt på tidigare.

Men det mest spännande var att jag fick vara med och se när två stycken Abus industrikranar installerades – riktigt rejäla doningar tänkta att lyfta många ton. Själva installationen, i taket på fabriken var imponerande, men slutresultatet, när jag fick se hur mycket de kunde lyfta och hur lättmanövrerade de var än mer så. Och det utan att speciellt mycket IT var inblandat. Ibland så behövs inte internetuppkoppling, helt enkelt, utan det fungerar lika bra ändå.

Sammantaget var det en riktigt spännande dag, i en miljö som var ganska så okänd för mig sedan tidigare. Det är alltid kul att lära sig nya saker och det är någonting som jag ofta får göra i mitt jobb. Men mer än vanligt den här gången, alltså!


Lämna ett svar