IT-Ivars blogg

Min blogg om jobbet, hårdrock och en stor portion IT!

Ett annat band som jag gillar

Allmänt / 23 januari, 2015 / No Comments /

Som ni vet så är jag ett stort fan av Black Sabbath, Iron Maiden och Mötley Crüe, men det finns också många andra band som jag gillar och här tänkte jag skriva lite om ett av dessa, och det är Blind Guardian. När det gäller genre så klassas Blind Guardian som power metal/speed metal och det som är speciellt för bandet är att låttexterna ofta är inspirerade av verk av kända fantasyförfattare, som till exempel J.R.R. Tolkien och Stephen King, samt av sagor och dikter om legender och hjältemod. Skivan Nightfall in Middle-Earth är till exempel baserat på J.R.R. Tolkiens bok Silmarillion som utspelar sig i en tid långt före Bilbos äventyr och händelserna kring ringen. Min favoritlåt från skivan, som släpptes 1998, är Thorn.

Jag är själv ett stort Tolkien-fan så jag gillar verkligen de influenserna. De har även gjort en låt som heter Lord of the Rings där den som har sett filmerna/läst böckerna kan känna igen berättelsen i texten. En bra låt det också.

Blind Guardian bildades i mitten av 80-talet och är aktiva än idag. Medlemmarna i bandet har dock inte alltid varit de samma utan några har slutat och andra har tillkommit under åren. Några som har varit med under hela resan är sångaren Hans Kürsch och gitarristerna André Olbrich och Marcus Siepen. Sedan 2005 är Frederik Ehmke trummis. Medlemmar som varit med tidigare är Thomas Kelleners, Markus Dörk, Christof Theißen, Hans-Peter Frey och Thomas ”Thomen” Stauch. En låt som jag gillar mycket från ett av deras tidigare album är Lost in the Twilight Hall som finns med på Tales from the Twilight World som släpptes 1990.


Lämna ett svar